به کلیه عوارض موجود بر روی دیواره (طبیعی، مصنوعی) از جمله از برجستگی یا فرورفتگی که بتوان در زمان بالا رفتن یا صعود از آنها استفاده کرد گیره میگویند. گیرههای سنگنوردی در انواع و مدلهای مختلف با جهتهای متفاوتی وجود دارند. این تفاوت بین گیرهها باعث میشود تا مسیر صعود و بالا رفتن ورزشکار سخت یا آسان شود. علاوه بر گیرههایی که در طبیعت بر اثر عوامل طبیعی ایجاد شدهاند، گیرههای مصنوعی نیز تولید میشوند. این گیرهها بر اساس نوع و ظاهر گیرههای طبیعی طراحی و تولید میشوند تا محیط واقعی سنگنوردی را شبیهسازی کنند.
فروشگاه اینترنتی لوازم و تجهیزات سنگنوردی آلتین جم در اینستاگرام دنبال کنید.
انواع گیرهها
گیرههای سنگنوردی مدلها و انواع مختلفی دارند که هر کدام با توجه به شکل و جهتها سختی و شرایط متفاوتی را فراهم میکنند.
گیره ناخنی: گیرهای بسیار ریز و کوچکتر از بند انگشت است. سنگنوردان فقط میتوانند با نوک انگشتان خود در مسیر صعود از این گیرهها استفاده کنند. ورزشکار نیروی فراوانی را برای گرفتن و بالا رفتن با این نوع این گیره ها نیاز دارد.
گیره انگشتی: این گیرهها کمی بزرگتر از گیره های ناخنی هستند. گیرههای انگشتی را با یک تا دو انگشت میتوان گرفت. مشخص است که راحتی کار با این گیره ها بیشتر است. همچنین ورزشکار قادر است انرژی بیشتر را برای بالا رفتن استفاده کند.
گیره مشتی: گیرهای است که با کیف دست به راحتی میتوان آن را گرفت.
گیره اصطکاکی: گیرهای شکل خاصی ندارد و باید با کمک نیروی اصطکاک آن را گرفت.
جهت گیرهها در سنگ نوردی
گیرهها در سنگنوردی به چهار حالت افقی، عمودی، مایل و معکوس ممکن است در مسیر حرکت صعود ورزشکار قرار بگیرد. نکته مهم در استفاده از این گیرهها دقت در شکل لبه آنها از نظر تیز نبودن و امکان صدمه رساندن به انگشتان است. بدون دقت کافی در تشخیص جهت گیرهها ممکن دستان و انگشتان ورزشکار صدمه ببیند و مشکلاتی را ایجاد کند.
زیرشاخهها و گرایشها در سنگنوردی
برای رشته ورزشی سنگنوردی سه زیر ساخه عمده وجود دارد.
– سرطناب (Lead)
– بولدرینگ (Bouldering)
– سرعت (Spead)